Du är vad du äter

Varför äter så få ekologisk mat? Även om vi läser i tidningarna att ekologisk mat är på frammarsch och att försäljningen ökar med 13% jämfört med föregående år så är nivån fortsatt låg. Under 10% av svenskarnas mat är idag ekologisk.

Vi väljer ekologiskt så långt det går därför att det smakar bättre, är bättre för miljön och nyttigare för oss och våra barn. Det är dyrare, ja. Men samtidigt upplever jag att vi handlar mindre mat då vi är noggrannare med att inte slänga någon mat nu än vi var förr när vi mer gick efter prislappen. Det är också stora delar av mataffären som är helt ointressanta för oss – de flesta hel- och halvfabrikat går bort. Det gör att turerna till mataffären går snabbare (när man väl lärt sig hitta ”sina” produkter) och att det är lättare att stå emot suget att köpa något vi egentligen inte behöver. Vi äter också godare mat hemma.

Hur viktigt det är för hälsan att äta ekologisk mat kan ingen riktigt svara på idag, som alltid finns det forskning som pekar på allt som rör sig, och många människor går mest på sin magkänsla när de väljer vad de ska äta. Gott så. Var och en salig på sitt sätt. Jag blev dock stressad när jag lärde mig att det är svårt att göra surdeg av icke-ekologiskt mjöl – det verkar som att den har svårare att ta sig än när den görs med ekologiskt mjöl. Det besprutade vanliga mjölet har således förlorat en del av sina naturliga egenskaper. Det vill i alla fall inte jag stoppa i mina barn.

Visst är det märkligt att det är de ekologiska produkterna som kräver märkning och måste uppfylla massa krav – borde det inte vara tvärtom? De ekologiska produkterna borde vara det normala och de andra borde märkas – ”besprutade bananer”, “vetemjöl av besprutad säd, olämplig att använda till surdegsbak” och ”apelsiner, skölj noga och lägg inte skalet i komposten då skalet är besprutat med 15 olika bekämpningsmedel”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s