Bästa frukostbullarna

Jag älskar att baka bröd, men har aldrig fått någon bra rutin på det tidigare. De senaste tre åren har jag bakat ett skållat bondbröd som är grövre, det innehåller vetekross, men innehåller mest vetemjöl vilket alltid varit lätt att få tag i där vi bott. Barnen har dock aldrig varit så förtjusta i bondbrödet tyvärr.

Där vi bor nu går det att få tag i vanligt vetemjöl och fullkornsmjöl, men jag har valt att hittills bara baka på vetemjöl. Anledningen är att jag hittat ett nytt favoritrecept. Så enkelt, så gott och med enklast tänkbara ingredienser. Barn och vuxna älskar det och det känns som lyxiga brödbullar man kan få på restaurang! Så bra! Hemligheten är att kalljäsa en deg över natten, jag tror det är därför de smakar så mycket mer än vanliga vetefrallor. Degen behöver ett minimum av arbete och knådande. Jag gör de här bullarna ofta – de är det enda bröd vi äter – och jag har inga hjälpmedel förutom en bunke och en träsked.

Recept för ca 20 st. (kan lätt dubblas eller tredubblas)
25 g jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 msk honung
1,5 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

På kvällen dagen innan: Rör ut jästen i lite av vattnet tillsätt resten av vattnet och mjölken. Häll i salt, honung och mjöl, rör ihop till en lite kladdig deg (ej med maskin). Låt gärna stå i rumstemperatur 30 min innan du sätter in den i kylskåpet med en handduk över, annars går det bra att ställa den i kylen direkt också. Låt stå över natten.

Morgonen: Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på bakbordet, tryck ut den till ca 2 cm tjocklek. Skär sedan lagom bitar, jag brukar göra trekanter. Lägg dem på smord plåt och pudra över lite mjöl så de blir extra fina. Grädda i ugnen 15-20 minuter. Går utmärkt att frysa, vi brukar ha en stor låda i frysen att ta fram styckevis vid behov.

Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s