Ren på flera sätt

Ren på flera sätt

Under sommaren som gick läste jag en hel del böcker. Flera av dem handlade om miljön, gifter och vilka klokare val som konsument man kan göra för en bättre miljö och en giftfri vardag. Inte helt lättnavigerad terräng och stundtals mycket deprimerande (vem visste att tryckimpregnerat trä i t.ex. lekplatser i USA fram tills helt nyligen var impregnerat med arsenik?).

Nåväl. En sak som jag gjort sedan i somras är att se över innehållet i våra badrumsskåp hemma. Ja, nu bor vi ju lite i kappsäck så något riktigt badrumsskåp har vi ju inte. Men necessären då.

Det är en djungel det här med ekologisk hudvård. Det bästa verkar vara att inte använda några produkter alls, de flesta innehåller massor av skräp bara. Saker som jag temporärt bannlyst hemma är myggmedel och solkräm. Radikalt måhända, men frågan är om det inte är bättre att få lite dengue och hålla sig ur solen, snarare än att smörja in sig med giftiga kemikalier.

Tvål däremot, det behöver vi. Och jag har nu lärt mig att flytande tvål innehåller massor av vatten och därför behöver mer konserveringsmedel. Fast tvål är alltså bättre i de flesta fall. Jaha, det blir till att lära om för mig som egentligen älskar bliw-bubblorna med sin doft av svensk sommar.

En bieffekt av att bo i djungeln är att vi har betydligt mindre utbud i affärerna där vi bor. Det är bra för plånboken och miljön men kan ibland vara frustrerande (som när man ska på barnkalas och inte har en aning om vad presentkutymen är i sitt nya land, och bara hittar rosaglittriga barbie-kopior och stora plastbilar – inget av det särskilt passande för en åttaårig pojke). Men det magra utbudet till trots hittade jag idag ekologisk, fast tvål gjord på getmjölk inne på apoteket. Barnen fick välja doft och då blev det kanel. Jag hade hellre valt kaffe, banan eller ananas. Får bli nästa gång.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s