Hälsan

Ja. Vad ska jag säga. Ännu bättre blir det om vi är friska hela familjen. Då kanske jag till och med lyckas blogga.

O har legat däckad i denguefeber den senaste veckan. En tropisk sjukdom som sprids av myggor och även kallas för benbrytarfeber då det är så det känns – en stark smärta i lederna. Det kombinerat med 40 graders feber gjorde att O mest låg i sängen och sov eller vred sig i en vecka. Det finns inget botemedel mot dengue, inget vaccin heller. Är man cynisk kan man tro att det beror på att dengue är en sjukdom för fattiga människor, det finns ingen ekonomisk vinning på ett vaccin eller botemedel så det får lägre prioritet. Nu är inte jag så cynisk. Jag tror inte heller att det saknas ekonomisk vinning. Det verkar svårt med både vaccin och botemedel då det finns fyra olika varianter av dengue. Dessutom är dengue inte längre bara en sjukdom för fattiga – 40% av världens befolkning bor i områden med dengue och sjukdomen finns nu även i Europa runt Medelhavet, och i södra USA. Nåväl, nog om det.

När någon av oss är sjuk blir det jobbigt. Oavsett om det är en vanlig bondsnuva eller en tropisk sjukdom med en dödlighet mellan 1 och 2.5%. Naturligtvis jobbigast för den som är sjuk. Men jobbigt också för den som är frisk och oroar sig samt får ta hand om allting hemma – mat, städ, disk, tvätt och tre barn. Jobbigt för barnen som oroar sig och som får mindre tid med sina föräldrar. Trippeljobbigt.

Jag inser att vi är lyckligt lottade som sällan är sjuka. Jag borde vara tacksam för det. Inte bara när vi är sjuka, utan just när vi är friska. Livet är ännu bättre när vi är friska.

Frågan är om livet är ännu bättre med myggmedel med DEET eller med risk för denguefeber. Jag har inte riktigt hittat mitt eget svar på den frågan ännu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s