Jakten på flocken

Vi pratar en del hemma om Facebook. Det är ett märkligt fenomen. Ett fantastiskt verktyg precis som Anna skrivit om tidigare (här) men samtidigt, för många människor, något som stjäl av deras tid och samtidigt får dem att må sämre (om det kan man läsa här och här).

Själv uppskattar jag verkligen Facebook som ett verktyg för att i lagom dos hålla en vardaglig kontakt med släkt och vänner runt hela jorden. Samtidigt måste jag erkänna att det är lätt att tillbringa alldeles för mycket tid med att slösurfa runt bland vänner och avlägset bekantas instagrambilder, bra citat och rekommenderade artiklar. I DN-artikeln som är länkad ovan står att den genomsnittlige användaren tillbringar 64-81 minuter på Facebook per dag vilket låter vansinnigt (Jag måste nästan anta att den genomsnittlige användaren inte har några barn för då vore det inte bara vansinnigt utan även omöjligt…)

För att komma tillrätta med tiden som jag lägger på bland annat Facebook har jag installerat ett smart program som O rekommenderade – RescueTime.  Programmet har tillgång till min dator och producerar statistik över vad jag gör när den är på. Än så länge är jag nöjd med vad den visar, fokus på bra saker, men vi får väl se hur det ser ut när jag har glömt att det förs statistik över min datoranvändning… Återkommer om det.

Jag tror att en del av anledningen till att Facebook är så beroendeframkallande är att det skapar känslan av delaktighet, men utan arbetsinsats. Jag kan kika in i människors liv och se deras semesterbilder, lära mig vilken musik de lyssnar på och vilka deras vänner eller politiska åsikter är, men utan att behöva hantera det i verkliga livet. Jag behöver inte ens gå upp ur sängen, än mindre hänga med i politiska diskussioner, dela deras vaknätter och magsjukor eller betala för middagar på restaurang eller semesterrresor till Kreta. Den mesta kontakten på Facebook är ensidig.

Missförstå mig rätt, meddelanden, chat, kommentarer och likes fyller absolut en funktion, där man interagerar och håller kontakt  på ett enkelt sätt med många människor runtom i världen. Men det ensidiga användandet av Facebook – där man bara läser och tittar på andra människors liv (även om jag läste någonstans att de flesta människor tittar mest på sin egen sida på just Facebook?!), det är inte så väldigt produktivt. Dessutom devalverar Facebook värdet av en del sociala kontakter. Födelsedagar till exempel. Nu kan jag få gratulationer från människor jag inte sett sen tredje klass. Vad betyder en sådan gratulation egentligen?

Hänger inte Facebook-beroendet ihop med vår brist på en egen flock i vardagen? De flesta av oss bor numera i storstäder, vi jobbar mer än vi borde och tiden är knapp. Många känner knappt sina grannar, kan än mindre tänka sig att umgås med dem, och för att hinna träffa de riktiga vännerna krävs ofta ett par månaders framförhållning – alla är lika upptagna och tempot är högt. Då tror jag att Facebook, med de 798 “vännerna” som finns på plats jämt och ständigt delar med sig av sina liv, kan vara ett välkommet tidsfördriv och inge en känsla av att man ingår i en gemenskap. Att gemenskapen är virtuell och inte på riktigt blir den varse som behöver hjälp eller stöd. Sådant är inget man delar på Facebook där det mesta kretsar kring semesterrresor, goda middagar i glada vänners lag och söta bilder på den egna avkomman.

En sak jag och O pratar mycket om är hur vi ska kunna skapa ett liv där vi lätt kan träffa våra vänner och släktingar i vardagen, för det är ju det vi egentligen vill. Det är en stor fördel där vi bor nu att samhället är mindre välplanerat och också mindre stressigt. Därmed är våra kompisar här oftare hemma och har tid när man spontant vill åka till stranden eller dricka en kopp kaffe och snacka bort en timme medan barnen leker. Hur man kan få till det livet i en större stad funderar vi som bäst på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s