Trolla i köket – glass!

Jag är förmodligen den sista som upptäckt det här.

Men efter att ha tillbringat sommaren med att läsa innehållsförteckningar så var jag ganska trött på att just glass var så svårt att köpa om man vill ha en bra glass med ren innehållsförteckning.

Nästan ingen glass som säljs innehåller grädde! Bara en sån sak. Skummjölspulver har liksom inte riktigt samma klang. Att jag sedan hört Annas berättelse om när hon glömde ett paket Big Pack i vasken ett dygn (prova inte!) gjorde att jag gav upp.

Jag funderade faktiskt en stund på en glassmaskin för att kunna göra egen glass. Samtidigt skulle vi flytta utomlands och vi försöker generellt sett att inte köpa så mycket saker, både av miljöskäl och av ekonomiska skäl.Så i slutänden gav jag upp att hitta en bra glass och vi åt inte glass så ofta i somras. Det var väldigt sällan jag var sugen på att bjuda familjen på skummjölkspulver. Här i djungeln har vi hittat en bra glassaffär som gör sin egen gelato – där handlar vi ibland.  Men i övrigt köper vi ingen glass.

Så för en månad sedan snubblade jag över något som jag inte kan kalla för annat än trolleri. Glass med bara en eller två naturliga ingredienser, som är vegansk, mjölkfri, utan tillsatt socker och jättegod??! Det låter ju helt absurt. Och tro mig, det känns helt absurt när man äter den, för den är verkligen supergod! Och nyttig. Glass man kan äta utan dåligt samvete alls.

Det är någon magisk kemisk reaktion som sker vid tillagningen som gör att det fungerar, inte vet jag vad och jag tänker inte ifrågasätta det.

Så här gör man: Frys in typ tre bananer i skivor. Låt ligga i rumstemperatur fem minuter. Stoppa i en bra mixer eller matberedare. Mixa tills det blir krämigt. Klart!

Det GÅR INTE att tro att det bara är mixad frukt. Jag gillar inte ens banan. Men jag gillar glass. Så det här gillar jag. Det blir alldeles krämigt och fluffigt och gott, precis som glass. Eller som trolleri i det här fallet givet den korta ingredienslistan.

Ät på en gång eller frys in och ät senare. Ta då fram en kvart före servering.

Vill man vara avancerad så kan man mixa i 2 matskedar kakao per banan för bananchokladglass, 2 matskedar jordnötssmör för jordnötsbananglass eller lite jordgubban/hallon för jordgubbsbananglass. Bananchokladglassen är en favorit här hemma och har jag så blandar jag ibland i lite kokosmjölk också för extra krämighet. Nästa gång ska jag göra glasspinnar av den, tror de skulle göra succé.

Glass som är frukt som är glass.

Barnen kan äta glass till frukost om de vill! Och jag slipper noja över innehållsförteckningar. Magi i vardagen.

Kvällsmys med tre naturliga ingredienser och utan tillsatt socker.

Bananchokladglass med mango – kvällsmys med tre naturliga ingredienser och utan tillsatt socker.

PS Glöm inte att köpa rättvisemärkta och ekologiska bananer, då smakar glassen än godare!

PS 2 Jag som gillar minimalism också – detta måste ju vara den optimala minimalistglassen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s