Sociala mediers storhet

Det kan förstås verka lite bakom att såhär år 2013 skriva ett inlägg med rubriken sociala mediers storhet. Men det finns tillfällen då kraften i sociala medier blir så uppenbar för mig att det nästan känns svindlande. Nu i helgen var ett sådant tillfälle som jag tänkte dela med er. 

I början av förra veckan gick jag med i gemenskapen Matkassen på Facebook. En ideell grupp som kortfattat arbetar för att alla familjer ska ha mat på bordet och slippa frysa. Det går ut på att den som behöver hjälp hör av sig till de som administrerar sidan, ärendet kollas av och läggs sedan upp på väggen synligt för alla som är med. Om man har möjlighet att hjälpa skickar man ett meddelande och får ett ja tack om hjälpen fortfarande behövs, eller nej tack om någon annan hann före.

I fredags dök det upp en barnfamilj på väggen som bodde några mil härifrån och en sak de behövde var vinterkläder i stl 110-116. R:s urvuxna vinterkläder i precis denna storlek var just vad jag stod och vek ihop för att lägga i förrådet när inlägget poppade upp på min telefon. Så jag svarade direkt, packade om kläderna till en påse och bestämde träff med mamman dagen därpå.

Nu tänker jag inte skriva något tårdrypande om mötet med den här familjen i knipa som jag fick hjälpa. Det var fantastiskt att få hjälpa, men det är inte poängen med det här inlägget. Det jag inte kan få ur huvudet efter den här helgen är hur oerhört effektivt sociala medier fungerar när det handlar om akut hjälp. Folk slåss om att få hjälpa de här utsatta familjerna, och självklart är det medmänsklighet som driver dem i grunden, men möjligheten att kunna reagera snabbt när det passar mig (“Just nu står jag här med kläder som någon annan behöver – just nu”), att få känna att jag blir tilldelad en specifik roll (“Mitt ansvar är att se till att barnen inte fryser i vinter”)  och den direkta återkopplingen (Så fort en familj har fått hjälp rapporteras det på sidan) spelar såklart en oerhörd roll. Plötsligt kan jag hjälpa på riktigt.

Min hjälp når fram.

Förutom detta så är det helt galet hur fort de lyckas få in hjälp till en familj. Ofta tar det inte mer än fem-sex timmar innan de kan stänga ett ärende. Det är det här som är sociala mediers storhet – och som man gärna glömmer bort när man tröttnar på alla meningslösa inlägg om vad folk grillar på sommaren. Använda på rätt sätt kan sociala medier ta oss till oanade höjder. Det finns hopp för mänskligheten – helt klart!

One thought on “Sociala mediers storhet

  1. Pingback: Jakten på flocken | Och ännu bättre blir det om

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s