Hållbarhet + fest = sant

I mars i år, i samband med Earth Hour, utmanade jag tio grannfamiljer till att återvinna alla sina pappkartonger i tre månader. Om de klarade det skulle jag bjuda på fest. Alla familjer antog utmaningen och tiden gick. I september någon gång började jag känna pressen att faktiskt ta tag i den där festen. Vid det här laget hade flera av familjerna vid upprepade tillfällen påpekat att de fortfarande återvinner men att det är ganska jobbigt och knöligt och inte särskilt roligt. Lite uppmuntran var på sin plats.

Det blev en kartongåtervinnarfest med Halloween-tema och den gick av stapeln i lördags. Vilken hit! Hållbarhet + fest är absolut = sant! Min man hade fixat kolsyreis och röken låg tjock över hela grannskapet när gästerna kom. Jag och R pysslade i två dagar med spindelvävsdekorerade kladdkakor, pumpor och så gjorde vi små ursöta spindlar av klubbor och piprensare till barnen. Det roliga var att det gick finfint att kombinera det läskiga temat med just hållbarhet. Vi hade självklart en kartongvikartävling (vem viker snabbast ihop en mjölkkartong till en pytteliten pappbit) och vinnaren fick en trofé att med ära ställa hemma på byrån. Till middag serverades Beat-burgers – fantastiskt goda hamburgare gjorda av hälften ekologiska svenska bönor och hälften svenskt naturbeteskött. Som en hint om hur man kan göra för att, för klimatets skull, dra ner på köttet utan att för den delen behöva bli vegetarian.

Kvällens samtal kom att handla om just hållbarhet ur flera aspekter. Och när alla hade gått hem insåg jag att jag hade hittat ett nytt koncept för att nå ut till min omgivning i den här frågan. Nu är jag taggad – det här blir inte sista gången!

2 thoughts on “Hållbarhet + fest = sant

    • Nej men det var inte så jobbigt alls! Det mesta var roligt pyssel, och vi slapp ju städa eftersom hela huset ändå fylldes med spindelnät 🙂 Jag fick framförallt energi av att se hur temat höll i sig hela kvällen. Alla pratade hållbarhet! det är inte så vanligt på fester. Och jag har fått feed-back från flera efteråt som både börjar återvinna mer och köpa ekologiskt. Så visst funkar det. Man måste förstå hållbarhet i sin egen vardag för att veta vad man ska kräva av sina politiker – därför är detta så himla viktigt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s