Om att inte kunna köpa allt

IMG_8500Här där vi bor, i djungeln på Costa Ricas västkust, är otroligt vackert. Men det är lite si och så med infrastrukturen. Elen kommer och går, internet fungerar lite när det vill, bilarna tillbringar mycket tid på verkstaden och affärerna har ett ganska smalt utbud. Det mesta finns som man behöver i och för sig, men som svensk och tidigare boende i Tokyo har vi ju vant oss vid att allt går att köpa. I Tokyo gick allt dessutom att köpa med hemleverans, ofta gratis och ibland samma dag. Inte riktigt likadant här.

En av familjens favoriträtter är en kycklingsås till pasta. En av de tongivande ingredienserna är soltorkade tomater och sådana har ingen av de lokala affärerna lyckats tillhandahålla. Skam den som ger sig tänkte jag – det finns ju tomater och sol, man borde ju kunna soltorka tomater själv. Och se, det kan man. Men i ärlighetens namn så torkade jag dem i ugnen, jag oroade mig lite för de iguanor och insekter tomaterna annars skulle dra till sig när de låg utomhus i flera dygn. I ugn tog det 8 timmar på 80 grader med ugnsluckan på glänt (inte så klimatsmart! Jag vet! Jag jobbar på ett sätt att skydda tomaterna mot krypen så ska jag försöka med 100% solenergi. Återkommer om det lyckas). Sedan ner med dem i fin olivolja med kryddor i.

De är jättegoda! Och jag känner mig så fantastiskt duktig.

Konstigt det där. Jag har aldrig förut tänkt på att man så klart kan göra soltorkade tomater själv ganska enkelt. Nu har det gått från att vara något man köper, till att vara något jag kan köpa eller göra själv om jag vill. Jag gillar att jag kan krydda dem själv så jag tror att det blir fler burkar här hemma framöver.   Körsbärstomater är bäst, tror vanliga tomater skulle ta mycket längre tid i ugnen.

Nu är jag sugen på att konservera tomater själv. (Det gör Sandra Steingraber som är lite av en idol sedan jag läste hennes bok om gifter i vardagen – Raising Elijah. Rekommenderas) Vet inte riktigt var jag ska börja bara, men jag har ett kök, konserveringsburkar, tomater och tid så jag antar att det värsta som kan hända är att jag misslyckas. Testar och återkommer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s