Att lära sig springa

Tjoho.  Jag försöker ju fokusera på att komma i form igen.  Det är lite annorlunda nu när jag har tre hjärtegryn hemma – inte riktigt lika lätt att bara sticka till gymmet. Just nu är det lätt då vi båda jobbar med projekt och studier hemifrån, men när vi återgår i vardag blir det ju svårt igen, det vet jag. Och det är i den där vardagen det måste fungera.

Så jag bestämde mig för att försöka lära mig att springa, det känns som den mest flexibla träningsformen för småbarnsföräldrar. Till saken hör att jag aldrig kunnat springa. Jag har varit vältränad tidigare, men jag har aldrig sprungit mer än till bussen (knappt ens det faktiskt, en av mina principer för att inte stressa i onödan är att inte springa till bussen, det kommer fler). Jag har simmat, cyklat, steppat, ridit, dansat, yogat, paddlat, styrketränat och vandrat, men aldrig sprungit. Rookie således. Och otränad rookie dessutom. Bra start.

Jag hittade ett program för att lära sig springa som jag följer. Det ger intervaller för att springa och gå. Och taktar upp sakta så att jag springer större och större del av tiden. Ganska praktiskt, jag bara följer programmet och kan fokusera på annat medan jag springer eller går efter klockan. Hittills har det gått bra förutom den gång jag sprang ut runt lunchtid. Inte så intelligent. Jag tror redan från början att mitt träningsprogram inte är skapat för 30 graders hetta, sol och den kraftigt kuperade “kostig” som är vägen till och från vårt hus. Men det är nog bara bra, blir ju tydliga intervaller med backarna i alla fall. Springer man runt lunch kan man få lite gratis hallucinationer också. Inte så bra. Jag försöker hinna springa tidig morgon istället.

Idag hade jag ett femtiominuterspass i regnet. Vägen ersatt med lervälling på sina ställen så jag är glad att jag kom hem utan vrickade fötter.

Men det är roligt, för det går framåt! Jag springer mer och mer och det känns lättare och lättare. Jag tror att en del av anledningen är att jag har satt upp ett helt realistiskt mål (följa ett stegvis program) och att jag kan de hur det går framåt väldigt konkret när jag orkar springa längre och längre. Så borde jag nog jobba oftare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s